maanantai 25. tammikuuta 2010

parasta elämässä


Parasta elämässä on juuri hetki sitten pyydystetty
ja sitten välittömästi savustettu tammukka
(Salmo trutta fario), tunnetaan myös nimellä tonko.

Joka ei ole koskaan moista maistanut,
saa kaiken toivonsa heittää.


33 kommenttia:

  1. Kateellisena nuuhkin tuoksua, onneksi olen sentään Hyräilijän savustamaa merilohta saanut, vaikka ymmärrän ettei siitä saisi edes samassa lauseessa puhua :-)

    VastaaPoista
  2. Aaah, tuoksuu tänne asti. Syömisen iloista ei koskaan saa kylläkseen. Paitsi tiapäisesti kylläisenä :)

    VastaaPoista
  3. Minä saan sitten toivoni heittää... Herkulliselta näyttää!

    VastaaPoista
  4. Käytin omaan kallisarvoiseen varhaisnuoruuteeni kuuluneet kesät nimenomaan tammukan onkimiseen ja muistelen vieläkin lämmöllä noita retkiä jokivarteen.Tämä tapahtui Ylläksen tunturiryppään alueella, englantilaiset tuntevat paikan nimellä Mosquito Hills.

    VastaaPoista
  5. Uunalle:
    Ei sekään nyt pahaa ole - meressä kylpenyt, mutta joku siinä on, kun tammukassa on se oma arominsa.

    Marjattah'lle:
    Noin juuri, tismalleen noin.

    Onnenpuulle:
    No niin se on jose et saa raahattua luitasi tänne Satumaahan kesällä.

    VastaaPoista
  6. Nautinnollista herkkua, parasta vastapyydettynä.

    VastaaPoista
  7. Toivoni on suuremmassa, mitä ei voi saalistaa, vaan silti tekisi mieleni maistaa tuota tammukkaa. Kalanpuutostauti alkaa vaivata, varsinkin kun en pidä vakuumipakatusta lähes muovinmakuisesta kalasta, mitä kaupungista saa. Herkullisia tonkohetkiä sulle!

    VastaaPoista
  8. Täältä ne tuoksut tulvehtivat, aah!
    Pitää kait heittää toivonsa tammukan syönnistä, tai suunnata kulkunsa Lappiin.

    VastaaPoista
  9. Tuo on kyllä niin parasta, kuin olla voi. Nuuhhh...

    VastaaPoista
  10. Nils-Aslakille:
    Niin tuli itselläkin nuoruudessa harrastettua, tosin paljon alemapana, Kainuussa.
    Mosquito Hills ei ole ollenkaan huono sanavalinta Ylläksen tunturiryppään alueesta!

    Arleenalle:
    Aivan, juuri niin.

    Marjaisalle:
    Saattaa käydä vielä niin että pakkaat tavarasi.
    Kiitän.

    Kaanonille:
    Täältä täältä ja lähin puro on vajaan 10 km päässä.

    Korpille:
    Tästä ei enää lulinaristinen elamys parane.

    VastaaPoista
  11. Nam, kiitän ja siirryn syrjemmälle nauttimaan.

    VastaaPoista
  12. Puhtaitten vesien kala ja vieläpä savustettuna. Parasta luomua!

    VastaaPoista
  13. SusuPetal'lle:
    Ole hyvä, kiitän kun kelpasi.

    Williturkille:
    Puhtaitten vesienkin, mutta se maku kertakaikkiaan, se on kyllä erityisen hyvä.

    VastaaPoista
  14. Monenlaista parasta - olisipa mukava maistaa

    VastaaPoista
  15. Oih ja voih, miten vesi kielellä tunnen savun suolaisen hajun kurkussa saakka - tammukkaa en ole maistanut, mutta savukala yhtä kaikki on parasta, mitä ihmiskunta on keksinyt evällisistä elukoista tehdä. Lohi ja kirjolohi minulle tutumpia versioita ja kylmäsavukin menettelee, mutta mikään ei voita tujusti suolattua lämminsavulohta.

    VastaaPoista
  16. Pappilan mummolle:
    Ei muuta kuin rovasti kiesiin ja ruustinna rattiin!

    Siskotuulle:
    No hyvää ovat toki kaikki lohen sukuiset, savukala ylipäänsä, mutta tuossa tammukassa vain on oma eksoottinen makuvivahde. Johtunee sen ravinnosta.

    VastaaPoista
  17. Aaaah...vesi valuu suupielistä jo pelkkää kuvaa katsoessa. Ja olen muka haistavinani tuon ihanan tuoksunkin, mikä kuvasta välittyy ;o) Kyllä kaikki kala on niin hyvää !

    VastaaPoista
  18. Hanelle:
    Periaatteessa kyllä, mutta tämä kyllä päihittää ne muut.
    Vaikka makuasioista voikin kiistellä.

    VastaaPoista
  19. Nam, kaksi asiaa ,jotka laittaa veden kielellä. Toinen on lohi ja toinen on mustaherukka.

    VastaaPoista
  20. Mä muuten allekirjoitan tän. Ite pyydystetty tammukka ja heti paistumaaan se. Sitä ei tajua jos ei sitä ole kokenut. Lisään että oma tekemällä perholla saatuna koko homma on vielä parempaa.

    VastaaPoista
  21. Jipille:
    Tismalleen, tuommonen epeli, ruusukaalit ja mustaherukkahyytelö.

    Juke.K'lle:
    AYE-AYE, paistumaan, savustumaan tai hiillostumaan, itse tykkään juuri savustusversiosta.

    VastaaPoista
  22. Nam, nam, nam, ja tillit päälle ja tuokkonen valkoviiniä!

    VastaaPoista
  23. No niin, jakka pakkaset vähän armahtaa, me täältä joukolla lähdetään tulemaan, aika moni onkin jo saanut sinulta kutsun :D -- paatko nuotiot räiskymään ja tammukkaa pannulle vai pitääkö ottaa omat eväät (sitä vakuumipakattua jotain ;)

    VastaaPoista
  24. Kiirepakolaiselle:
    Suurin ja pirtein niin, kukin maustaa tavallaan.

    Kutuharjulle:
    Bures puohta!
    Nuotiot räiskyy ja tammukkaa saadaan taas kesällä pannulle, jotta siihen kannattaa tähdätä Ukonjuhlan jälkeiseen aikaan. Tilaa on. Ei tule tonttipulaa.

    VastaaPoista
  25. Näin on. Sulla on tosi herkkua tuossa syömistä vaille.
    Tonko kuuluu minunkin herkkuihini ja tietysti varsinkin ne, mitkä itse mato-ongella minulle tutusta Myllyojasta ongin.

    VastaaPoista
  26. Aimariille:
    No tuo on kyllä pistetty parempiin suihin jo aikaa sitten.
    Myllyoja kuulostaa niin tutulta että niitä täytyy olla useampia???

    VastaaPoista
  27. Tammukka taitas olla enempi edukseen värikuvana?

    VastaaPoista
  28. Valitettavasti sellainen onni ei ole kohdannut minua...vielä. Mutta ehkä jonakin päivänä :-D.

    VastaaPoista
  29. Nohnalle:
    Kyllä se minusta syötynä on parasta, hm - makunsa kullakin.

    Maelkalle:
    Niiiii-in, mutta ehkä jonakin päivänä? Se on omassa humeetissa kaikki.

    VastaaPoista
  30. No voi hitsi, mahtaa olla kyllä hyvää! En ole päässyt maistamaan...;o

    VastaaPoista
  31. Satulle:
    No on se. Kyllä sinun häätyy matkustaa heti ensi kesänä tänne maistamaan.

    VastaaPoista
  32. Tuo on taatusti makuhermot räjäyttävä kokemus!
    Kiitos kommentista! Meri on järvi. :)

    VastaaPoista
  33. Tanssivalle harmaalle pantterille:
    Sanoisin että joka kerta, ja tulipa se merikin selväksi, järvihän se on.

    VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi