perjantai 2. huhtikuuta 2010

TULVii


TULVii

Vuosisatojen saatossa ajatteleva iniminen on tottunut niin oman hölmöytensä aikaansaamiin suoritteisiin, että lopputuleman ollessa epäilmeinen asialla aletaan pallottelemaan ääneen. 

Kyse ja puheenaihe on tietenkin taas iänikuisista kevättulvista. Vakioksi on muuttunut niiden suhteen poikkeuksellinen ja epätavalliseksi se ikivanha normaali.

Vakio on nykyisin se, että tulvii ja epänormaalia taas jos ei tulvi. Niin asiat kääntyvät hullunkurisesti päälaelleen. Toki molemmat kiinnostavat mediaa, saahan siitä draamaa josta kaikki pitävät, mutta johon kaikki eivät halua itse osallistua.

Se nyt vain on iänkaikkisen varmaa ollut jo iät ja ajat, että keväällä tulvii. Se on fakta. Vedet liikkuvat lumivaipan alla sekä maaston uomissa aina viettävään myötäleeseen ja aina meriin sakka. 
Tuon tosiasian ei pitäisi enää nykyisin yllättää ketään.
 
Valuma-alueetkin on nykyisin jo niin tarkkaan kartoitettu että yllätyksiä sen suhteen ei varmasti tule siitä että mihin suuntaan vedet kussakin pitäjässä "juoksevat".

Kuitenkin muutamat luonnonolosuhteet kuten esim. jo varhemmin, pakkaskauden aikana kehittyvä paanne saattaa äityessään tuottaa erinäisiä yllätyksiä muillekin kuin tielläkulkijoille.
 
Paannetta saattaa kertyä huomattavia määriä myös laaksojen, notkelmien ja alhojen suille, jolloin sulaa vettä alkaa kerääntyä paanteen (jäätammi) yläpuolelle ja se tuottaa sitten yllätyksen jossakin tapauksessa hyvinkin oudossa paikassa kun lämpökausi koittaa. Paanne sulaa hopulla ja pettää. Ja vedet rynnistävät äkkirysäyksellä alamäkeen.

Suppojää eli hyyde on samanlainen yllätystekijä, pelkästään luonnonoikku säätiloista johtuen. Sitäkin on ilmennyt vuosituhansien ajan, jo paljon-paljon ennen ilmastoinninmuutos-höpötyksiä. 

Nämä kaksi yllä mainittua ihka oikeaa yllätystekijää lisättynä ja yhdistettynä inimisten aikaansaamiin toilailuihin tuottavat niitä draamauutisia.
 
~~~~~~~~~~~~

Mutta pahimpia tulvehtimisen suhteen ovat kuitenkin juuri inimisen suuressa wiisaudessaan aikaan saamat muutokset luonnonosuhteissa. Ojitus, etupäässä soiden ojitus latvavesillä on suurin syy tulviin. Sen tunnustaa jo nykyisin länsimainen tiedemieskin.
 
Suot, aavat, jängät, letot, nevat, rämeet ja rimmit - nuo luonnon omat "imupaperit", "pesusienet" ovat niin suurelta osin ojitettu että niiden luontainen vedenpidätyskyky ei toimi, vaan kaikki sulamisvesi valuu sen siliän tien puroihin ja jokiin jotka sitten tietenkin tulvivat kerta höläyksellä kun vesi ei yksinkertaisesti mahdu kulkemaan jokien uomissa.

~~~~~~~~~~~~

Mutta tulvii Absurdistanissa nyt muutenkin. Marja Tiuran päässä tuntuu tulvivan oikein lujaa. Kaikki vedet on yht'aikaa liikkeellä. 

Mitä hommasta paljastuneekaan sitten lopulta, ura sankarittarena taitaa olla uhattuna. Loppupelit käytäneen vasta vaalien alla. Arvelen Tiuran jakaneet hätäpäissään kortit ennen varsinaisen pelin alkua. Tai sitten ei.

Maahanmuutossa tulvii, asemia hakee nyt jokainen putiikki, kuka mihinkin sepustukseensa nojaten. Pakko on kuitenkin päästä persujen niskaan hengittämään, se on selviö ja homma-foorumia kengittämään, etteivät saa liian suurta etumatkaa.

 ~~~~~~~~~~~~

Oikeastaan voi sanoa että koko talven on tulvinut, aina syksystä saakka. Sikalentsulla aloitettiin, sitten ilmastoinninmuutoshömppää päälle ja joka väliin poliittista korruptiota. 
Tämä korruptio se vasta   suorastaan tulvimalla tulvii, vaikka kuinka yrittäisivät silmäätekevät vuotavaa pärevasua tilkitä.
 
Polittiinen korruptio näyttää olevan kuin se vanhan kansan "kirppurasia": 
Kun kerran päästät kirput rasiasta karkuun, niin mahdoton niitä on siihen enää kerätä.

Pian varsinaisen kevättulvan jälkeen - sen ainoan aidon ja oikean, alkaa sitten tulvimaan Kepuleiden tiimoilta. Siellä alkava junttali-poo työ saattaa tulvehtia yli äyräiden ja lopulta uudesta puheenjohtajan valinnasta ei tule lasta ei paskaa.
Valituksi tulee kaikkia kohtaan lipevä pätevä.

Ja kaikki tämä tilanteessa jossa lama vasta alkaa näyttää todellisia otteita. Kansakunta on hukkumassa hirveään velkatulvaan ja eduskunta saivartelee pillu- ja pullatasolla ja
nämä politikka-pellet leikkivät suurta johtajaa ilman suurta maata.

Se syö uskottavuutta. Ei sille mahda jumalatkaan mitään.

Obladii obladaa. Tervetuloa tulvivaan Absurdistaniin!


Oh-show-tah hoi-ne-ne

Tulen ääressä sitä tulee usein mietittyä, että eikö valhe, petos, vääristely ja osatotuus pikemminkin kuin totuus, ole pysyvämmin vaikuttanut inimisyhteisöjen kohtaloihin niin suomalais-ugrilaisessa kuin muidenkin heimojen keskuudessa?

2 kommenttia:

 1. Sulla tuo runosuoni kukkii mukavasti. Hyvä! Tähän päivään mahtuu paljon asiaa kun on niin pitkä perjantaikin. Älä vaan tuu jutteleen tonne Arkadianmäen tienoille arki päivänä. Takaan että laittavat valkosen rusetin selän taakse tai ainakin pidättävät.

  VastaaPoista
 2. Luonnonlapselle:
  Kukkii se kun on hyvin kasteltu.
  Ei taida se päivä koittaa että minä Arkaadialle rynnistän.
  Kiitos varoituksesta silti.

  VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi