perjantai 17. joulukuuta 2010

MANiPULAATiO


MANiPULAATiO

Jotenkin tuntuu, että joulusta vaahdotaan nyt inimisten keskuudessa hieman vähemmän. Johtuneeko siitä, että kenties €uron huojunnan takia mania sullotaan kaiken hulvatun varolta sukan varteen ja patjan alle mieluummin kuin kaupustelijain ikuisesti täyttymättömään ahneudenkaivoon?
 

Saattaa tuntuma johtua tosin yhtälailla siitäkin että kauppareissuja meikäläisellä on harvakseltaan, liian harvakseltaan kaupustelijain mielestä. Neljä reissua ja HUPS - kuukausi onkin jo vierähtänyt suurin piirtein. Mene ja tiedä. 

Se on kuitenkin totta (ei faktaa, jota myy Tilastokeskus aina tilaajan toiveiden mukaisesti), että vain käteisellä manilla on meillä roskasakkilaisilla perusselviytymisen kannalta merkitystä, jos  ja kun kurssit ja pörssit alkavat kaatuilemaan tai lankeilemaan.

Ainoa poppoo joka tuntuu innostuneen joulusta aivan suunnattoman ylenpalttisesti kaupustelijoiden lisäksi, on YLE-manipulaatio. 

Nähtävästi hallituksen  määräyksestä joka päivä, jokainen toimittaja, jokaisessa ohjelmassa sivuaa jostakin vinkkelistä mustakaapujen ja kauppiaiden joulua. Käsittämättömän pitkä suorastaan on se lista niistä perinteistä joita tulee noudattaa YLE-manipulaation mukaan välttääkseen erottumisen laumassa.
Manipulaatiota tulee kaupustelijoiden kassaan 24/7, vaikka maata taapertaa myös melkoinen joukko pakanoita ja muita kummallisuuksia jotka eivät piittaa joulusta muuten kuin tuhahtamalla. Kenties laskemalla ilmaa joutavan asian suhteen.

Harva jouluaktivistikaan enää kykenee kaiken hössötyksensä keskellä - kotikutoisen tai sivusta syötetyn, pysähtymään miettimään miksi joulun aika jo ammoisista ajoista saakka on ollut inimisille niin tärkeä, hyvin paljon ennen kuin Jeesus keksittiin ja sijoitettiin sen nimenomaan elämälle tärkeistä tärkeimmän hetken päälle. 

Nooh - olkoon, oikeammin sanottuna ei ihan päälle, mutta riittävän liki viedäkseen huomion aidon tosiasian sijasta hölynpölyyn.

Onhan se nimittäin niin, että maapallon "uusi vuosi" alkaa sillä sekunnin murto-osalla, sillä hetkellä kun maa kääntyy kiertoratansa kuolokohdassa taas likenemään aurinkoa. Tämä nykyinen vuoden alku, mustakaapujen ja muinaisten hallitsijain siirtämä Uusi Vuosi seuraa tätä originaalia tapahtumaa 9-11 vuorokautta jäljessä.
 

Tokihan Telluksella on monta muutakin asiaa hieman hutasemalla tehty, mutta tämä ja tässä on nyt aktuelli. Ylipäänsä hutaisut johtunevat lähinnä vain siitä, että iniminen on luomakunnan kuningas pelkästään omasta mielestään, mutta että kumminkin.
 

Ensimmäisenä tekona uusi tuleva eduskunta - jotta elämä palaisi aikuisten oikeesti radalleen, joulun ja uuden vuoden voisi integroida samaan nippuun sekä palauttaa koko karonkan alkamaan talvipäivänseisauksen aikana, joka tällä erää on tulevana keskiviikkona, kuluvaa kuuta ja vuotta. 
Tarkalleen sanottuna suurinpiirtein tasan klo 01:39. 

Seuraavan kerran pippalo puolestaan olisi siitä 365,25 vuorokauden kuluttua, eli jotakuinkin 22.12.2011 klo 7:31 - sopivasti aamukahvin aikaan.
 

Se olisi kätevää. Jeesus-inimiset voisivat viettää kinkereitä omassa hengessään, sepitetyn draaman ja kaavan mukaan; me pakanat ja muut  toisarvoisemmat ja vähäpätöisemmät uuden vuoden alkamisen takia ja jotkut eimistäänkotosin olevat ihan vain huvin vuoksi, koska se varmasti on vapaa- tai joutopäivä.

Kaiken edellä kerrotun operaation seurauksena edes yksi elämän peruselementeistä, vuodenkierto saataisiin aloitettua puhtaalta pöydältä.

On niin tehty ennenkin - fy fan. Muudan Ruåtsin kunkku määräsi tässä taannoin kalenterin siirrosta, ei tosin tämä Kalle, eikä sen takia, että tyttärellä on maha pystyssä ennen aikojaan, vaan joku muu se oli.

Kuitenkin eräänä keskiviikkona 17.2; herran ja kuninkaan vuonna 1753, kansa heräsi onnellisena tavalliseen tapaansa toimillensa ja puuhillensa.  Niisti sitten  illalla  päreitä iltapuhteen aikaan ja puhalsi lopulta sen sammuksiin ja kävi suin päin matkaan
Höyhensaarille.
Kun sitten sama rahvas aamulla palasi reissusta ja virkosi unestaan, olikin jo torstai,  maaliskuun  1. päivä,  mutta  kuitenkin samaa herran ja kuninkaan vuotta 1753 elettiin.

Siinä hässäkässä meni syntymä- ynnä muutkin merkkipäivät joksikin aika tyystin sekaisin, eikä kaikista taida olla tolkkua vieläkään.
Tuolloinhan siirryttiin pohjoismaissa juliaanisesta gregoriaaniseen Aadolf Fredrikin toimiessa kumileimasimena.

Jaarittelu sikseen. Nykypäivän pitkällä matikalla ja tietotekniikalla; atomikelloilla ym. raksuttimilla vuosi kyllä saadaan tämmäämään pilkulleen oikein ja sillä siisti. Jos vain on halua. Eri asia on tietty kenen etua palvelee se että edes yksi tosi pitäisi paikkansa tässä manipulaatiolla höystetyssä maailmassa.

Oman elämäni sykähdyttävin, sittemmin riemastuttavin, kai rienaavinkin joulumuisto on 60-luvun alulta. En ole ihan varma oliko piirros Apu-lehdessä vai jossakin muussa, mutta joka tapauksessa vaikutuksen se teki pieneen inimiseen.

Siinä viivapiirroksessa maata rojotti porsimon pahnoilla valtava imisä parkuen, kyyneleet silmissä. Pienet kippurähäntäiset potsit lohduttivat itkevää äitiään:
"Äiti rakas - älä itke - pianhan tulee joulu!"Oh-show-tah hoi-ne-ne

Wanhempana sitä sitten pystyy muistamaan mitä hyvänsä, on se tapahtunut tai ei.

6 kommenttia:

 1. Näyttää tämä etelän väki kovasti hössöttävän ja juoksevan kaupoissa tukka putkella. Yritän pysyä kaukana sellaisista paikoista.

  VastaaPoista
 2. Lepikselle:
  Täyspäistä ajattelua kaikin tavoin. Kannustan.

  VastaaPoista
 3. Miksi vain ns. "etelän väki"? Miksi niputtaa KOKO "etelän väki" yhteen pashasakkiin kaikki? Porukka koostuu yksilöistä. Joukkoon mahtuu monenlaista hiihtäjää JOKA PAIKASSA. Ei pidä yleistää. Syön karvahattuni, ellei esim. Rovaniemeltä, Posiolta, Inarista tahi jopa Utsjoelta löytyis joku "jouluhössötykseen" hurahtanut. Nimim. Äkäinen joulunvihaaja "Etelästä"

  VastaaPoista
 4. Akalle:
  Jo vain se suattaa se olla hyvinnii nuinnii.

  VastaaPoista
 5. Samalla voisi myös jollain asetuksella ohjeistaa, että joulu-uusivuosi olisi tavanomaista viikonloppua pidempi, osuu sitten mihin viikonpäivään tahansa. Työn orja sorron yöstä toivoisi sellaista viittä päivää, että vähän valkenisi.

  VastaaPoista
 6. Puhurille:
  Kyllä vain, sehän sopii, yritän ottaa huomioon asiaa järjestellessäni.
  Hyvää nykyjoulua kuitenkin vielä.

  VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi