perjantai 26. maaliskuuta 2010

PiENI MALKA


PiENI MALKA

Hulluudet sulavat mielettömyyden omaan mahdottomuuteensa. Koko yhteiskunnan kattava velkakupla puhkeaa jossakin vaiheessa. Silmitön velka, velkaantuminen, on malka (hirsi) joka ei näy omassa silmässä, mutta roska (joku vähäpätöinen) näkyy.

Vaikka pakana eli maalainen olenkin (sana pakana kun on johdettu latinan adjektiivista paganus, joka tarkoittaa maalaista tai kyläläistä), niin silti muistan wanhasta muistista näin pääsiäisen alla, että joku muukin se malkasta taisi jotain sanoa.

Nyt kun kevät on huipentumassa täyteen teräänsä, kiirasviikon jälkeiseen riemujuhlaan, kannattaisi ehken uhrata joku minuutti velan ja velanoton pohtimiselle. 
Ei nyt omakohtaisesti vaan pikemminkin vain yleisluonteisesti, leppoisasti.  On tyhjä kiertää veistä enää haavassa.

Kuinka moni tuleekaan miettineeksi "elämän ihanuuteen" velalla satsatessaan että mitä kaikkia rajoituksia yksilön tai perheen velanotto aiheuttaa?
- kuten esim. asumiseen siellä missä aikuisten oikeesti itse haluaisi.
- tai työpaikan valintaa tai vaihtoa jos huomaa valinneensa väärin
- asuinalueen vaihtoa esim. lasten kouluongelmien,
- omaisten tai lasten sairauksien tms. takia.

Velalla iniminen vakiinnutetaan. Kaulaan kihlataan rahoituslaitoksen näkymätön kahle. Eikä siitä suhteesta lähdetä ilman ylimääräistä vaivaa ja -näköä. Sitäkin joutaisi miettiä kuka hoitaa rahalaitosten puolesta vartioinnin ja suojelun, että kaikki sujuu?

Tällainen velkainiminen se on vasta mainio. Yhteiskunnan  hallinnon kannalta erinomaisen oiwallinen, vakaa. Sietokykyinen ikävienkin yhteiskunnallisten päätösten suhteen.  
No mihinkäs siitä lähtee kun on lieka kaulassa? Häkkilinnut laulavat, vapaat lentävät.

~~~~~~~~~~~~

Se on aika luonnollista ja ymmärrettävääkin, että iniminen tahtoo alvariinsa "jotain"  saadessaan impulsseja maailmaa plaaratessaan ja se on myös kaiken helpoimmin ymmärrettävää. Oppiminen, liikkuminen, tiedon lisäys jne. kun poikii tarpeita. 
Tulee tarve, kasvaa hinku, iskee himo, syttyy kiima tulevaisuuden ostovoiman käyttämiseen preesenssissä, nykyajan ostohetkellä.

No tuota paloa helpottamaan on keksitty jo aikaa sitten luottokorttijärjestelmä joka on aivan sitä ihka samaa velkaa kuin muukin takaisin maksettava perinteinen velka. Ja samalla lailla korkojen kera.

Luotto-sana on saanut samanlaisen statuksen kuin vaikkapa kauneus, komeus jne. Sillä pörhistellään.
Kenestäpä ei mukavalta tuntuisi jos siis tuntisi itsensä luotettavaksi kun joku suuri ja mahtava ja kaukainen on myöntänyt harkinnan jälkeen luottoläpyskän jolla saa tehtyä sukkelammin velkaa kuin perinteisellä menettelyllä "hattu kourassa".

~~~~~~~~~~~~

Tänä päivänä yhteiskunnan hirvittävää velanottoa ja siihen liittyviä kuristustoimia perustellaan veronmaksajille ja muille raskautetuille: leskille, sotaveteraaneille, yksinhuoltajille sekä orvoille ja väliinputoajille sillä että Suomi on luottokelpoinen, täytyy olla, muuten ei saa velkaa.

Ikään kuin Suomi ei voisi olla luottokelpoinen ottamatta velkaa. Voihan tavallinenkin iniminen olla luottokelpoinen ilman velkaa jos muuten halitsee taloutensa ja pitää päänsä kylmänä velan tuputtajien suhteen. 

Mutta aikuisten oikeesti velaton iniminen taitaa kyllä olla melkoinen harvinaisuus,  poislukien pienet vipit ja säännöllisin väliajoin erääntyvät laskut joita nyt lähestulkoon jokaisella on nykyisten maksujärjestelmien takia.

Inhimillisesti katsoen, vaikka vierastan koko mokomaa sanaa turmiollisena  inimislajin säilymisen suhteen, kaikki velan tarjoaminen, tyrkyttäminen ja antaminen on tuomittavaa, käytetäänhän siinä julmasti ja häikäilemättömästi tarvitsijan älliä ja/tai tolaa hyväksi.

Tällaisen tavan riistää toista lajitoveria on koko maailman eläinlajien kirjossa kehittänyt ja keksinyt vain Homo sapiens. Ennemmin tai myöhemmin, joskus aikain saatossa kupla puhkeaa ja kaikki palaa taas ennalleen jos hyvä lykky käy.

~~~~~~~~~~~~

Tiedoksi: Kun joku onnellinen näkee lentäviä häkkejä, joihin on vangittu kotkia, ollaan jo voiton puolella. Silmät ovat aukeamassa, malka on löytymässä.

Raha (velka) on uudessa kulttuurissa köyhyyden merkki. Kulttuurissa saa kaiken tarvitsemansa ilmaiseksi, rahaa käyttävät sivilisaatiot ovat jälkeenjääneitä ja köyhiä.

Pitkässä juoksussa iniminen on sitä rikkaampi mitä useammista asioista hänellä on varaa pysytellä erossa.

Jotenkin niin ottaa sieluun tämä Suomen velalla rellestely ja pullistelu nyt, että taidanpa ottaa kuksallisen Café a'la capsulé'a, jahka ulos selviän.


Oh-show-tah hoi-ne-ne

Joka pitää silmälappuja, tietäköön että samaan varustukseen kuuluu vielä suitset ja ruoska.

5 kommenttia:

 1. Saarikoski käänsi sen rikan ja malkan (oikein), että jos toisen silmässä on tikku, sen sinä huomaat, mutta jos omassa silmässä on tukki, sitä sinä et huomaa.

  Velkaa ollaan ainakin luonnolle niin paljon, ettei sitä kukaan pysty maksamaan koskaan.

  VastaaPoista
 2. Näin on. Keijo Nevarannan kommentti paikallaan.

  VastaaPoista
 3. Hirvittää. Eeva 84v. sanoa päräytti eilen että Heli minä en elä enää kauaa. Verhot sillä on ollu viikon kiinni kun oon kaupassa käyny. Ei ole ketään omaisia elossa enää. Mulla on avaimet ja joku päivä se vaan on niin että ei ole elossa. Oon kyllä aatellu asiaa, mutta kun se eteen tulee niin...

  VastaaPoista
 4. Eeva kunnossa, verhot auki, piristynytkin on. Suuri helpotus. Eihän nämä tällaiset asiat tänne kuulu mutta kun tuntuu että joillakin on vielä tervettä "maalais" järkeä. Tästä on hyvä jatkaa.

  VastaaPoista
 5. Keijo Nevarannalle:
  No suurinpiirteihän se noin menee nykyäänkin.

  Luonnonlapselle:
  Näin on myös. Keijon kommentti YES.

  Luonnonlapselle:
  Iniminen tietää hetkensä - osapuilleen.

  Luonnonlapselle:
  Maalaisjärki on hyvä järki.

  VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi