perjantai 19. kesäkuuta 2009

PESÄPÄIViLLÄ


PESÄPÄIViLLÄ

Jo kolmas (3.) kerta samalla kallaalla. Ailigastunturin povessa. Karigasniemellä. Ukon juhlaan valmistautumassa viileässä säässä; puolipilveä, yöllä 3 asteen paikkeilla. Päivällä lukemat kamuaa yltiöpäisesti toiselle kymmenelle. Tälle päivälle lisäksi tuulta suoraan Jäämereltä lupeissa noin 10m/sekunnissa, joten riehakkaimmat esitykset saattavat kärsiä inflaation tuulen hillitessä erinäisiä haluja.

Mutta siitä huolimatta, ihan vain siltä varalta että, joku jossakin päin Suomea, lomamatkalla järjestää kemut tai hilunpilttuut. Siihen siis hieman näkökulmaa, eli miksi kekkereihin ylipäänsä on syytä.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Ukon juhlaa on järjestetty jo hamasta aikain saatoista saakka Ukko ylijumalan kunniaksi. Mustakaavut nappasivat sen rehtien suomalaisten nokan edestä ja alkoivat viettää samaa kekkeriä oman Johanneksensa kunniaksi. Samalla ne ketkut ja kutaleet varastivat alkuperäisestä juhlasta kaiken mukavan ja kivan ja nakkasivat alkuperäisen Ukko ylijumalan roskiin.
On onni että tieto perinteestä on säilynyt edes salamyhkäisinä kuulopuheina ja onpa joku niitä ylöskin pistänyt. Varmuuden vuoksi.

Ei se kuitenkaan kovin puhdasta kuvaa ristikansan jumalasta anna kun tuollaista varkauden työtä palvojillaan teetättää.

Muinaista Ukon juhlaa vietettiin kokoontumalla vesistön ääreen eväiden ja erityisesti tilaisuutta varten pannun oluen kera. Ukon kunniaksi juotiin olutmalja, "Ukon malja". Hukkuneita oli vähän sillä Yamahaa, Busteria ja Evinrudea ei ollut vielä ehditty keksiä.

Ukon juhla oli myös tärkeä hedelmällisyysjuhla. Sitä vietettiin niin ihmisten, kuin peltojen ja karjankin hedelmällisyyden lisäämiseksi. Ukon juhla on erinomaisen suotuisa ja oiwa aika hedelmälliselle yhdynnälle. Vaikkei toki hedelmällistä yhdyntää voi moittia, tapahtuipa se mihin aikaan tahansa. On se niin hedelmällistä puuhaa.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Ukon juhlan aikaan tehtiin runsaasti erilaisia taikoja. Tunnetuimpia olivat erilaiset lemmentaiat. Niillä saatiin taattua suvun naimaonni, nähtiin tuleva puoliso tai saatiin haluttu henkilö puolisoksi.

Juhlayönä kieriskelivät oman kylän tytöt alastomina poikatalojen ruispellossa, jolloin yökaste nousi ihoon - ja kiima nousi myös poikiin... mutta kasteella katsottiin olevan muitakin terveysvaikutuksia. Näin laman uhkien alla ei ehkä parane tässä sitä kertoa, alkaa kunta vielä perimään terveyskeskusmaksua.

Enteiden katsomiselle Ukon juhlapäivä on erinomaisen suotuisa vielä nykyäänkin jos pelkkä PAKKOYLE-uutisten puoluekorruptiosotkut eivät riittävästi ennusta mitä on odotettavissa.

Juhlan tiimellyksessä voi katsoa ja tutkailla säitä,
satovuotta ja karjaonnea ja tässä ajassa myös hallituksen tulevaisuutta. Veronalennuspuolueet ovat pikkuhiljaa muuttumassa veronkorotuspuolueiksi. Se katsotaanko korotusprosentti auringosta vaiko kahvinporoista, se on vielä kokonaan Kokomustan Kävelevän Kataistrofin hallussa.

Kaikenlaiset mystiset tapahtumat ovat luonteenomaisia Ukon juhlayölle. Silloin mm. aaveet ja haamut vaeltavat, keskiyöllä esimerkiksi kaivovesi muuttuu wiinaksi. Ja vara-Jäätteenmäen muisti palaa pätkittäin, kilpaa Uuno Turhapuron kera.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Hässäköinti poliittisella rintamalla alkaa olla jo sitä luokkaa ja heimon kusetus niin tyystin maan tapa että, soisi jo muutaman tavallisen rupusakkilaisen näkevän saman minkä muinaiset Ukon juhlan juhlijat näkivät joskus sattumalta.

Nimittäin Ukon juhlan yönä tapahtui myös sellainen
ihme toisinaan, että sananjalka innostui kukkimaan! Ja joka sen näki ja sai kukan tai heti syntyneen siemenen haltuunsa, pystyi ja kykeni esiintymään näkymättömänä ja tietämään kaikki salaisetkin asiat.

Nyt tuntuisi että sellainen näkijä vihdoinkin, pitkästä, pitkästä aikaa
tarvittaisiin meillä suomalais-ugrilaisen heimon nahkan pelastamiseksi.

Asiasta kolmanteentoista - sananjalan (Pteridium aquilinum) nimi johtunee siitä, että kun tämän kasvin varren leikkaa tyvestä vinosti poikki, näkee kirjaimia. Ukon juhlayönä nuori näki siinä tulevan puolisonsa nimen alkukirjaimet. Oli se niin voimallinen voima sillä.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Juhlayönä paloivat myös siniset aarnivalkeat haltijoiden aarrepaikoilla. Niinpä Lotossa onnesta osatta jääneiden kannattaa pitää nyt silmänsä auki ja vältellä palowiinojen nauttimista isoissa annoksissa. Yletön wiina nimittäin huonontaa sitten ihan loppupelissä näköä sen verta paljon, että aarrepaikat saattavat jäädä navigaattoriin näpyttelemättä.
HUOM! Poliisin siniseen valoon liittyy erheen karsimiseksi usein miten pääsääntöisesti myös ääni.

Meluaminen, juopuminen kuuluvat Ukon juhlan viettoon. Ne toimet ja vinkeet tuottavat onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Hyvin kovin vankasti uskotaan että mitä enemmän Ukon juhlan aikaan juopotellaan, sitä parempi tulee sadosta. Mitä enemmän riettaillaan ja kylvetään siementä, sitä enemmän on lapsia wanhuuden varalle.

Kaikenlaisia haittoja ja politikan ketkuja voi yrittää karkottaa myös suuria tulia, Ukon juhlakokkoja polttamalla sekä saksimalla omia ja vieraiden Visa-kortteja.

Parempi pää sentään täynnä, kun kymmenen oksalla.
Obladii obladaa ja hyvää Ukon juhlaa!

Oh-show-tah hoi-ne-ne

Lähetä JUTTU juhlijoille!
........
Jos ei Ukon juhlassa morsianta, niin ei sitten ikinä!

14 kommenttia:

 1. Sitten vaan sinisiä valoja helmat korvissa tähyämään. Jos ei aarretta löydä, saattaa saada poliisin pojan vanhuuden varalle.

  VastaaPoista
 2. onneksi meidän pihassa on saniainen, niin ei tarvi kauas lähteä sitä kukkaa etsimään. Onnellista Ukon juhlaa sinne tunturien kupeeseen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos historiantunnista ja syöksyrikasta Ukonjuhlaa :) :)

  VastaaPoista
 4. Valoisaa ja vähäsateista Ukonjuhlaa Suelle myös!

  VastaaPoista
 5. Jussi on minusta sellainen juhla, että silloin KUULUU paistaa aurinko, linnut laulaa ja olla oikein suomalaisen suven mallipäivä. Mutta...täällä tulee vettä kuin aisaa, tuulee ja on ihan harmaata. Kuten myös siellä taianomaisessa lapin maassa. Kesäyön auringosta ei tietoakaan. No, näillä mennään kohti kesäyön seikkailuja! Hyvää jussia kaikille!

  VastaaPoista
 6. Vähähyttyistä Juhannusta teidän porukoille täältä sateisesta Helsingistä!
  Eipä syty metsäpalot eikä kokot....
  Mannerheimintiellä hiljaisempaa kuin ikinä!

  VastaaPoista
 7. Sananjalathan kukkivat ihan yhtenään, mutta ne jo kukkansa napanneet, nyt näkymättömät, kulkevat nappaamassa joka kukkasen, sillä näkymättömien maahan on tiukka siirtolaispolitiikka.

  VastaaPoista
 8. Hejokolle:
  On se sekin sentään jotakin. Valtion leipä.

  Amalialle:
  Muista leikata viistosti.
  Onnen merkeissä toivotan myös teille hyvää Ukkoa.

  Zilgalle:
  Jotenkin tuntuu, että hyvä on myöskin historiaa tietää vaikka maailma nykyisin vie niin mennessään.

  Sannalle:
  No valoisaa ainakin kun aurinko on korkeimmillaan.

  Kermelille:
  * No niin se kuuluos. Niinhän meille on opetettu.
  * Meillä sentään vain puolipilvistä ja mittarikin käväisi +14,1 asteessa hetken.
  * Hyvää jussia sekä Ukkoa.

  Arjaannelille:
  Täällä on kyllä nyt niin vähän huttusia, että oikein hakemalla pitää hakea.

  Isopeikolle:
  Luvallanne sanoen, kyllä meidänkin ehken pitäsi harkita samaa.

  VastaaPoista
 9. Hedelmällistä Yöttömän Yön juhlaa!!
  vatukka

  VastaaPoista
 10. Kiitos mainiosta Ukonjuhlasta! Useimmat juhlan piirteet lienee kuitenkin säilyetty "Mustakaapujenko" toimesta vai normaalien. Taikoja tehdään, wiinaa juodaan, remutaan, siemennetään vähän joka suuntaan. Tuo sananjalkahomma pitää tarkistaa, josko vaikka mimmoset porukat täällä tuuppii toisiaan minun mitään tietämättä. Onkohan niistä rekisteriä?
  Remukasta Ukonjuhlaa sinulle!

  VastaaPoista
 11. Jepp, Jussin toivottaminen vaihtu meillä nyt sitten Ukon vastaavaksi... onneksi Suomen kansa ei ole täysin unohtanut juhlan hedelmällistä merkitystä! Juokaa, naikaa perkeleet! Merkitys tulee teoista?

  VastaaPoista
 12. Vatukalle:
  Kiitämme kovin. Yritämme tavoittaa myös hedelmäisen, viipyilevän jälkimaun.

  Utukalle:
  Oleppa hyvä!
  * Aika vähän taidetaan Johanneksen päätä surra, kyseessä on ajan suurempi merkitys. Lähteehän maa loittonemaan 21.6 klo 07:46 aurin gosta poispäin.
  * Ja sen kunniaksi niitä taikoja tehdään, wiinaa juodaan, remutaan, siemennetään vähän joka suuntaan.
  * Sananjalkahomma sinun pitää tarkistaa henkilöhohtaisesti paikallisesti.
  * Riemukasta sinulle Atlantin tuolle puolen.

  Wanhalle Erkille:
  Kommentissasi on selvästi otetta! Asian pitää olla juuri niin, eikä vain näyttää.
  Wägevää Ukon juhlan huipentumaa sunnuntaiaamuna 21.6 klo: 07:46

  VastaaPoista
 13. No voi perpetti, niinkö sitä lähetään orpittammaan auringosta poikkeen. Jo het suntakiaamusta. On vissiin hyvä olla rapulassa (ja rahapulassa), nii ei huomaa.
  Viime yönä näin sinisen kukkasen vilkuttavan. Vai liekö ollut polliis. En löytäny. Eikä se.

  VastaaPoista
 14. Utukalle:
  * Jo vain, niin se killa taas tapahtuu. Kaamoksen puolivälissä käännymä sitte taas likenemhän.
  * Ehotan polliisia.

  VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi