perjantai 16. tammikuuta 2009

KOiRAN KiDUTUSRUOKAA


KOiRAN KiDUTUSRUOKAA

Törmäsin tuossa syksyn mittaan kummaan ilmiöön. Aloin ihmetellä miksi A husky rapsuttelee niin tiheään itseänsä. Sitä se ei ollut tehnyt vielä luolaan tullessaan.
Assistentilla oli kyllä ollut rapsuttelua, mutta lievempää, ei niin silmiinpistävää.

Koko juttu olisi saattanut jäädä tyystin arvoitukseksi jos kotopirtin sijaintiin nähden ei olisi ollut tämä nettinen käytössä. Eipä sitä hevillä täältä lähtisi melko tyhjänpäiväiseltä vaikuttavaa asiaa selvittämään. Ainahan koirut rapsuttavat.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Aloitin tutkimalla hurtan, rapsutettu oli keho muutamista paikoista vereslihalle: korvantaukset, leuan alta, kantapäästä esimerkiksi.

Sitten seurasin parin päivän ajan tarkemmin oireita, nämä löytyi:
- tassujen kaluamista
- sähäköitä liikkeitä,
kuin kirppujen napsimista turkista
- ja lähes säännöllistä toistuvaa rapsutusta,
- kuonon hieromista maahan tai esineisiin

Jostakin sivustolta löysin sitten tietoa allergioista ja niiden aiheuttajista. Vehnä ja soija sattuivat heti silmään koska taka-takaraivossa oli sittenkin jotakin muistumia asiasta muinaisuudesta, joltakin satunnaiselta koiruinimiseltä.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Seuraavaksi syyniin siis koiriitten eineet. Pussin kyljessä luki FRISKIES (aikuisille) Tuoteseloste mustilla hämähäkin seitin paksuisilla, kärpäsenpaskan kokoisilla kirjaimilla tumman vihreällä pohjalla. Säkki piti nostaa pöydälle, hyvään valoon, kaivaa lukulasit, sitten suurennuslasi.

Ei sanallakaan mainintaa vehnästä ja soijasta! Koko säkissä! Prkl!

Tässä tuoteseloste osoitteesta friskies.fi netissä, jos joku epäilee:
"VALMISTUSAINEET: Viljaa, lihaa ja eläinperäisiä tuotteita, kasviperäisiä tuotteita, öljyjä ja rasvoja, kasviksia (sikuria väh. 0,5 %), kivennäis- ja hivenaineita"

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Läksin sitten selvittämään sellaisia/sellaista koiriitten ruokaa jossa mahdollisesti noita allergisoivia aineita vehnää ja soijaa ei olisi. Älysin Lempo soikoon, että se asia on koirukohtainen, toiset ei reagoi, vain toiset.

Helvetinmoinen napsuttelu oli keksiä ensin hakusana ja sitten vielä päästä perille sivujen logiikasta jotta etsivä löytäisi jyvän.

Minulla ei siis ollut hajuakaan muista tuotemerkeistä, mutta lopulta löysin:
JAHTI & VAHTI Energia
.
Ja REILUSTI, heti nimen alla kerrottiin selvästi:

"Ei sisällä säilöntä- ja väriaineita, vehnää eikä soijaa."

Säkin kyljessä lukee ISOLLA VEHNÄTÖN ja SOIJATON

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Että tämä on nyt tässä. Hintaeroa, jolla kylläkään ei ole mitään mainittavaa tekemistä varsinaisen asian kanssa on muutama €uro. Siis Jahti & Vahti on hieman kalliinpaa.

Sitä nyt ei sitten ollut lähimainkaan saatavilla kun ostopaikkaa aloin hakemaan. Lähin piste löytyi Sodankylän Agri-marketista. Tarkistin asian vielä sähköpostilla ja sain kuin sainkin tuttavani kautta sitten kuitenkin touhuttua sitä pari säkkiä kokeeksi.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Ilolla kerron kaikille koiriitten omistajille. TOIMII, jumaliste TOIMII se. A:n rapsuttelu vähenee koko ajan, veriset rapsutuksen jäljet ovat katoamassa, jäljellä on enää sellaista satunnaista rapsuttelua. Kuonon hinkkaus on loppunut jo tyystin. Olen iloinen harmaasusi!

Koirut on popsineet vehnästä ja soijasta VAPAATA murkinaa nyt noin 45 vrk. Assistentin lievemmät oireet kadonneet liki kokonaan. Kaipa se aikansa kestää ennen allergisoivat jäämät poistuvat kokonaan kehosta. Onhan tuota kokoeroa niillä liki 35 kiloa.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Huomioita:
Jostakin läystäkkeestä luin, että vehnää käytetään koirujen ruu'issa sen halpuuden tähden ja soijaproteiinilla korvataan eläinproteiineja jotta tuoteseloste saadaan näyttämään siedettävältä. (ostajan silmissä)
Näin näkyy toimivan ainakin Friskies, kai maximoidakseen tuoton raapivien koirien kustannuksella. Prkl!
Minä olen vittumainen mies, kun tulen sille päälle. En siedä, että koiruja kiusataan inimisen ahneuden tähden.

Muista merkeistä en sano, koska en tiedä. Sillä siisti. Jahti & Vahdin etsiköön netistä tarvitseva, kun en muuten yleensäkään halua jutuissani erikoisemmin mainostaa.

Juttu on tosi ja kokemusperäinen, enemmän kuin siis silkka mutu-tunne. Friskies-tuotemerkille ja tuotteille ja markkinointijohdolle sekä osakkeenomistajille minä toivotan menolippua helewettiin, koska kieroilevat.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Tämä on tässä ja wieläkin saatan jonkun vastaantulijan syödä, ihan vain huvikseni, etenkin jos se kiikuttaa hantaakista Friskies-pussukkaa. Joten warokaa.

Jos koira ei ole herkistynyt vehnälle ja soijalle niin kaipa sille sitten sopinee mikä ruoka tahansa. Ei muuta.

UGH!


Oh-show-tah hoi-ne-ne

17 kommenttia:

 1. Tarkista vielä,että Jahti&vahti on säilötty vitamiineilla.Aiemmin käyttivät BHA/BHT, joka kuulema myrkkyä, mutta ilmeisesti koostumusta on sittemmin muutettu.

  VastaaPoista
 2. Kissojen ruoassa sama juttu.


  Kun kuivamuona jätettiin pois ja korvattiin tuoreella lihalla, kutka ja hiuspohjan kutina Vanhalla Herralla loppui.

  VastaaPoista
 3. Palkkaukseen käytimmä jotain Pedigree tms - koirankeksejä: 14.5% hehkutusjäännöstä eli TUHKAA, 70% vehnää. Koera lorisi kuin viimeistä päivää.

  On se ny helevetti, tuhkaa koiralle.

  VastaaPoista
 4. Best-in ja Hubet peruskoirunmakkarat ovat vehnättömiä.
  Papanoissa oleva "vilja" on aina halvinta, mitä käsiin saadaan.
  Koiru voi raapia myös papanoissa olevien pölypunkkien takia. Niitä kuulemma herkästi ilmaantuu varastoinnin aikana.
  Hyvä kun löysit syyn raapimiseen. Se kun voi olla todellista salapoliisityötä.

  VastaaPoista
 5. Toisaalta niin Jahti&Vahti on kotimainen ruoka, joten kun ei ole pitkiä kuljetuksia on myös vähemmän säilytysaikaa. Varastopunkeista koiranruoassa voi päästä eroon suureksi osaksi jos voi pitää säkkiä ulkona pakkasessa mutta siinä voi sitten muonat kadota parempiin suihin.
  Mun koirilla on molemmilla se sisäallergeeni allergia johon myös varastopunkki lasketaan ja toisella myös ulkoallergeeni allergia joten keväät ja syksyt pahoja aikoja (otettu siis kokeet). Sen lisäksi toisella on aineenvaihduntahäiriö (ei voi syödä lihaa) ja toisella naudanliha allergia (yleinen koirilla sekin) joten syö lammas-riisi-hyperallergeeni (ei nautaa, kanaa, soijaa, vehnää) ruokaa (Brit merkkistä) eikä raavi yhtään vaikka onkin se varastopunkkiallergia. Toisella on eläinlääkäriruoka (jota saa vain kuivana) aineenvaihduntahäiriön vuoksi ja raapii kyllä jonkun verran suutaan. Pitää pestä säännöllisesti hiivashamppoolla, joka auttaa hyvin vaivaan. Että sellaista se on näitten kanssa.

  Markettiruuat (siis kotieläinten) on kaikki suurimmaksi osaksi pelkkää roskaa. Eläinliikkeiden on parempilaatuisia vaikkakin kalliimpia. Laatu maksaa.

  Toivon, että vehnätön ja soijaton dieetti saa aikaan toivotun lopullisen tuloksen ja koirasi kutinapäivät ovat ohi lopuksi elämää.

  VastaaPoista
 6. Nanalle:
  Täytyy tarkistaa. Hyvä tieto. Kiitän.

  OK:lle:
  * Enpä yhtään epäile. Enkä epäilekkään. Roistot ovat levittäytyneet koko sektorille.
  * Alan juoksuttaa heti kun kelit sallii. Ostin 30kg raakaa naudanlihaa. Ehkä saan silläkurin sen aineevaihdunnan liikkelle???

  Nuorelle naaraalle:
  Ja kukaan muu ei vahdi laatua kun omistajan tolvanat. Jos nekään.
  Helwetti on!

  Hejokolle:
  Wieläkö nuo pitää pestä 90 asteessa ja mankelin jälkeen viikata.
  Elikkä ei kaikki ole vielä ratkennut.

  Tarolinolle:
  Tuon tekstisi jälkeen tekisi mieli ottaa hehtaariruisku ja loksauttaa kaikki jalostajat Styx-virran yli.

  Tuo huskyhan ei kovin jalostettu ole, mutta saattaa vain silläkin sukurutsaa olla. Inimiset ovat niin ajattelemattomia.

  Parssonissa taas on kaikki Walesin koiran raadot samassa nipussa ja siksi kai reagoi hillitysti. Ja olihan se taannoin dietillä, nautti vain parasta mahdollista mitä voi ravinto olla, sopuleiden tuoreita aivoja satamäärin.

  VastaaPoista
 7. Huh, mää aikoinani ite laitoin sapuskat karvaturreilleni. Joskus saivat nappuloita...
  Tykkääks sun hauvelis kaluta luita, niitä entisten hirvien tai peurojen sääriluita? Niissä ku on todella mineraaleja ja vitamiineja. Ja raaka lihahan on tosi herkkua.
  Aattelin kun oot kaiketi metsien mies.

  VastaaPoista
 8. Ihan asia vierestä, tai ei sinne päinkään. Onkohan nyt minun koneessa vika, vai miksi sun kuvat on epäselviä??
  Onhan se ihan kauheen väärin, että tuoteseloste ei ole ajan tasalla ja eläimet kärsii sen takia.

  VastaaPoista
 9. Bubulle:
  * Niin minäkin muinoin, pääasiassa, nyt olen palaamassa siihen.
  * No totta Mooses! Eläväravinto olisi tietysti mieluisinta mutta nyt on huono sopulivuosi joten se puoli ontuu.
  * Poron luita on kyllä, mutta varsinkin tuo husky mättäisi niitä työkseen.
  * Kävin hakemassa 60kg naudan reisi- ja sääriluita sekä 30kg naudanlihaa.

  * No vaikka kuin metsien mies, mutta kun otukset juoksee metsissä. Kesällä on tietysti kala sitten lisukkeena.

  Amalialle:
  * Ajattelin niin itsekkin, että ihan asia vierestä. HEH - Jännitti etten kirjoita kovin väärin. Ettei Friskies vain loukkaannu.
  * Kyllä sinun koneessa on vika ja siksi sinun kuvat on epäselviä, koska mulla kuvat ei ole palvelimella vaan siirrän ne omalta koneelta jolloin ne pitää HTML:llä määrittää tuohon kokoon.
  * Terävän version saa jos joko kehtaa taikka viitsii näpäyttää kuvaa. Hiirellä - EI halolla!
  * Niin onkin. On se myös hyvin runsaasti väärin, kun tuoteseloste HUIJAA lain sallimissa rajoissa ja eläimet kärsii sen takia.

  VastaaPoista
 10. Heh! Tämä olikin koiranhoidollisesti merkittävä oppitunti, niin Hukan kirjoitus kuin kommentitkin! Niin paljon asiaa ja tietoa! Hurtilusta ei vielä ole, mutta hankkiminen on lähitulevaisuuden tavoite!

  Olenpa iloinen koiruuksiesi vuoksi, että aloit salapoliisiksi, suurennuslasin kera! Mitä, olikos se niin, että kyllä koira koiran tuntee.. ja Hukkakin!

  VastaaPoista
 11. Cranelle:
  No niin huomasin itsekkin.
  Mitä hankkimiseen tulee ja vaikka se kuinka hyvin harkittu ja pohdittu olisi, neuvon silti että teet vielä
  yhden testin ja vasta sitten:
  Osta kaulapanta ja -nauha. Ota viikon ajan ne naulasta, ennen töihin lähtöä ja vedä kaulapantaa perässäsi pikku lenkki satoi tai paistoi ja sama illalla kun tulet kotiin.
  Hanki sitten koiru! Niin helppoa se on. Päättäminen.

  Kyllä - kyllä koira koiran tuntee.. Hukka myös.

  VastaaPoista
 12. Ai että sopuleiden aivoja pelkästään :D
  Mitäs lopulle osaa kävi? Täällä ei ole sopuleita. Myyriin joutuvat rutjakkeet tyytymään. Ja tuo minun jalostuksen kukkanenkin niitä popsii jos en väliin ehdi. Vaan toinen koirani on ihan sekarotuinen monessa polvessakin ilmeisesti. Vaan nauta-allergia silläkin vaan on. Sisäallergia on sitten taas ilmeisesti melko usealla koiralla jos oikein kokeita ruvettaisiin ottamaan. Alunperin kun ulkona olijoiksi on nämä karvanaamat luotu. Muuten tuo seropi on kyllä terve ja rautamahainen koiruus ja ennen kaikkea tervepäinen.
  Seuraavakin koiruus on takuulla sekarotuinen (sitten joskus).

  VastaaPoista
 13. Tarolinolle:
  No aluksi söi kyllä kokonaiset otukset, mutta kun tarjonta ylitti mahalaukun koon, niin alkoi valikoimaan herkut päältä, eli rusautti pään ja imaisi aivot ja nakkasi raadot syrjään. Kun tunturikihut äkkäsivät jutskan, ne lenteli perässä ja nappaili helppoja aterioita pojilleen.

  Anna vaan syödä jos eläviä myyrä-otuksia kiinni saavat.

  VastaaPoista
 14. Antaisinkin jos ei olis niin ettei se saisi syödä lihaa kun ei aineenvaihdunta osaa pilkkoa lihaproteiinejä ja voi tulla virtsakiviä. Mutta popsiihan tuo yhtälailla kalanperkuita heti kun silmä välttää ja mökillä ollaan. Siellä kun on naapureissa innokkaita kalamiehiä.

  Sulla onkin tuollainen 'luontoystävällinen' koira. Vaikka no sopulit ei ehkä yhdy mielipiteeseeni. Eli lajikohtaista on onko se vai eikö ole.

  VastaaPoista
 15. Tarolinolle:
  Molemmat ovat kovin luontoystävällisiä...

  VastaaPoista
 16. Pieni oikaisu tuonne Jahti&Vahdin tietoihin.
  JahtiVahdin valmistuttaa Suomenrehu saksassa Erbacher GmbH:n tehtaalla. Tämä on ollut jo jonkin vuoden käytännössä, mutta markkinoinnista ja pakkauksesta vastaa Suomenrehu.

  J&V on ilmeisesti Suomen markkinoiden lihapitoisin kuivamuona, mikäli väitteisiin on uskominen. Ja todellakin kaikki tuotteet ovat vehnättömiä ja soijattomia. Ainoastaan Kevytversiossa maissijauhe on prosentuaalisesti suurempi kuin lihan määrä.

  VastaaPoista
 17. Pertulle:
  Minä kiitän lisätiedoista Perttu. Ratkaisuni johdosta en sen kummemmin paneutunut muuhun kuin valmistusaineisiin.

  VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi