perjantai 11. kesäkuuta 2010

KORVA-, JALKA- JA SUPERSiENiÄ


KORVA-, JALKA- JA SUPERSiENiÄ
 
Kevät ja alkukesä on yltiöpäiden sekä uhkarohkisten herkkusuiden eetoksen täyttämää auvoisen hereää aikaa. Sienivillitys, -himo ja -kiima panee inimisen ryntäilemään pitkin julmasti haavoitettuja maita ynnä mantuja pärevasu toisessa sekä veitsi toisessa kourassa. 
On ensimmäisten itiöemien aika. Korvasienten. 

Ja mikäpäs siinä. Ryöpätään ja ryypätään, ryöpätään ja ryypätään. Kyllä lähtee myrkky pois.

Iniminen elää kasvien tapaan symbioosissa sienten kanssa. Sienten jotka eivät ole sen kummemmin kasveja kuin otuksiakaan. Ovat vain pelkkiä tuiki tavallisia sieniä, fungeja, eukaryootteihin eli aitotumaisiin kuuluva hyvin lajirikas kunta. 

Nämä fungin pahkeiset (osa niistä), kuppaavat inimisestäkin ravintoa ja iniminen kai vaistonvaraisesti lampsii ja hortoilee sitten pitkin metsiä ja viteliköitä (Lannanmaassa hirviökärpästen ahdistelemana), saadakseen sienen ottaman ravinnon takaisin vastavuoroisesti jostakin muusta sienilajista. Tai pikemminkin sienirihmaston ilmoille pukkaamasta itiöemästä.
 
Itiöemä se vasta on soma sana. Niin äidillinen, että heti tulee mieleen tissi. Nooh, vain miehet tietävät ja käsittävät sen.

Sitä eivät vain ihan kaikki jotkut ulkopuoliset hevillä ymmärrä, ei hoksaa, että miksikä sitä inimisen pitää metsissä kykkiä kaiken maailman Naitattien ja Ryypätkääpien ynnä Matsutakien perässä.
 
Että kostoksiko? Kun inimistä itseään kuorruttavat tai sisältä syövät sienet ovat etupäässä epämiellyttäviä, kuten katolla hilluva Hilsesieni, rinnassa säteilevä Savipuoli, tai alakerrassa kaivertava Hiivasieni.
 
Ja varpaissakin, jotka muuten ovat melko vapaat muusta rasituksesta kuin liioittelusta, hiestä ja hiertymistä, ne onnettomat härpäkkeet saavat kärsiä Jalkasienestä.
 
ZIZZOZ! Olipa yksi peijjooni tyystin unehtua! Vatsaan pujahtanut Hiivasieni, ketale jonka häätämiseksi taitaa nykyisin olla ihan kursseja kansan- ja työväestönopistoissa.

Eikä pidä kenkään luulla että sienet tähän loppuisivat edes. Sienihän on maailman suurin bionmassa, osaa sanoa nykyisin jo länsimainenkin tiedemies. Niitä riittää joka lähtöön. 

Joka on esimerkiksi tympääntynyt Kärpässienen suureellisia ihmeitä tekevään vaikutukseen, voi pakata harhautusmielessä rinkkansa ynnä muut retkivermeensä sekä lähtä tunturivaellukselle etsimään selkosille hukatun lakkinsa itse.

"Hay que ser muy limpio, es la sangre de Nuestro Senor Padre Eterno - sieniä syödäksesi sinun on oltava puhdas sillä ne ovat meidän Herramme Ikuisen Isän verta."
(Ricardo Garcia Gonzalez)

Etsivä kyllä löytää ja voi nykyisin kätevästi kuivata ihmeitä tekevät sekä sotkea  lopputuleman vaikka hinajaan ja nauttia matkoista skábman aikaan, no miksei joulun jälkeenkin - Härkäviikoilla.
Lusikoi vain hinajaa käkättimeensä jos tahtoo nähdä valon aiemmin kuin tähtitieteellisen kaavan mukaan se on ilmaantuva.

~~~~~~~~~~~~

Hyvin runsaasti surullisena kansainvälisen markkinatalouden rujosta ontumisesta ja siitä mieleni syvästi pahoittaneena huomasin kuitenkin jostakin läystäkkeestä onnekseni uutisen, jossa kerrottiin että Käkikellomaan tutkijat ovat löytäneet mikroskooppisen pienen sienilajin, joka voi nopeuttaa riisin kasvuvauhdin jopa viisinkertaiseksi. Siis 3 sadosta 15 satoon. 
Hera Isä sentään! Sehän tekee 1,25 satoa/kk.

Näiden sienestäjien mukaan tämä älynväläys voidaan valjastaa kaupalliseen käyttöön muutamassa vuodessa.

Moisesta tiedosta ilahtuneena otin hyppysellisen tahi pari virtuaalista kärpässientä ja jatkoin sekä hurjapäisenä että ennakkoluulottomasti vieläkin pidemmälle. Ajattelin hurmassani että  koska moisen havainnon tekivät mukavuuspankkimaan tutkivat lajitoverit, luonnollisesti kun on kyse kasvuvauhdista, niin mikseipä heidän odottaisi jalostavan kyseistä Glomus-sukuista sientä vielä askelta tahi paria pidemmälle.
 
Mitä sitä nyt riisiin hukkaa hyvää asiaa, inimisiä on jo liikaa muutenkin pallolla. Parempihan se olisi jalostaa sienestä pilleri jolla kiihotetaan talouden kasvuvauhti viisinkertaiseksi. Pääsisimmä pian kaikki valko- ja kalpeanaamat nauttimaan Tavarataivaan onnesta ja auvoisuudesta hopummalla.

Käkikellomaa on jo ennestäänsä tupaten täynnä kaikenmaailman kaikenkarvaisia pillerinpyörittäjiä. Josko niiden ahneus täyttyisi ja tulisi taloudenkiihdytyspillerillä siitään valmiimmaksi.
 
Ei sitä tiedä, mutta kannattaisi kokeilla. Rippeistä nauttisimma sitten koko muu rupusakki, sillä en herkästi luota viikonlopun puoluekokousten ratkaisuihin. Kusessa sitä ollaan vielä maanantainakin veikkaan, mutta jos ja kun moinen pilleri joskus Käkikellomaasta saadaan, se pitäisi heti pakkosyöttää politikonketkuille, jotta ne hopummin saisivat touhuttua hyvinvoinnin, rikkaan mielen ja -kielen myös muille kuin itselleen.
Se on jäpti!

Itse en nauti itiöemistä sillä ne mitkä tukin käkättimestä sisään, tulevat jonkun tovin päästä takaisin samasta reiästä. Ne eivät jostakin kumman syystä löydä luonnollista reikää ulos.
Kokeiltu on. Oli miehisyydestä kyse vaikka itse tiesin sen ilman kokeiluakin.
 
Rouvani taas kerää, perkaa, kuivaa, keittää ja pakastaa ja rakastaa itiöemiä. Matsutaketkin kelpaa ilman kahtapuhetta, eikä pane kampoihin männynherkkutateillekkaan.

Minusta Café Brutal - kuksallinen sitä herkkua, korvaa oiwallisimmankin, aistinautintoja huumaavan itiöemän.Oh-show-tah hoi-ne-ne

Sieniä syödäksesi sinun on oltava puhdas sillä ne ovat meidän Herramme Ikuisen Isän verta. Tervetuloa Absurdistaniin!

3 kommenttia:

 1. Juu! Ettei vain olis ollu puhetta... :) mieki kuskaan enimmät itiöemäni emälleni, mutta onkos teillä siellä asti kerättäväksi niitä? Muistelen, että lappilaiset muinoin ei paljon sienestelly, mu ema oli poikkeus lähipiirissä.

  VastaaPoista
 2. Niitä tissiemiä voi käyttää jakkaroinakin, ainakin jotkut käyttävät :)

  VastaaPoista
 3. Sannalle:
  On täällä tatteja ja matsutakea, rouskuja; korvasieniäkin jos on hakkuita.

  Isopeikolle:
  Tiedän, tiedän, olen nähnyt esim. Löylyn istuvan sellaisella rahilla.

  VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi