perjantai 18. kesäkuuta 2010

HUTTUNEN, HÄMÄRÄN RENKi


HUTTUNEN, HÄMÄRÄN RENKi 

Kun olin saanut eilen maailman luotua ja valotkin vihdoin päälle, laskin asennolle lepäämään. Olin niin tavattoman väsy etten olisi jaksanut enää kiinnostua siitä miten Ranska-Meksiko ottelun kävisi, jos olisin sattumalta keksinyt myös television samaan luomistyöhön.

Onneksi en. Se on pirun vekotin -  se televisio. Paholaisen työkalu jolla luojansa luodut saadaan pois kapelta kiviseltä, kaikki elämän totuudet ja vastoinkäymiset sisältävältä, itse suunnittelemaltani henkisen kehityksen polulta syrjään - lavealle, mielen sumentavalle, ajatuksen, luovuuden ja hengen kehityksen turruttavalle tiedon valtatielle.

Tieto on valtaa. Mitä enemmän katsot televisiota, sitä enemmän tiedät ja sitä enemmän sinulla on valtaa. Niin meille uskotellaan, todistellaan ja myydään turruttavaa tietotulvaa jo lapsesta saakka, hyläten oman tiedon hankkiminen lähes tyystin romukoppaan.
Menetelmää kutsutaan itseohjautuvaksi prosessiksi, mutta jätetään kertomatta, että joku pitää ohjaksia - säveltää ja kirjoittaa nuotteja.

Asia on liki pitäin tismalleen yhtä kuin palowiinankin kera - wiina on viisasten juoma. Mitä enemmän juot sitä viisaammaksi tulet. Tosin valtaa aikuisten oikeesti wiina-asiassakin pitää sen myyjä ja valmistaja. Ja jossakin merkityksessä myös siis viisautta yllä.

Tietotulvassa valtaa ei pidä tiedon kohde joka rypee kaulaansa myöten jatkuvassa tietovuossa, vaan tiedon levittäjä, tarjoaja, omistaja tms. Näille juuri mainituille tiedon tarjoaminen on hengissäpysymisen, inhimillisesti katsoen vallassa pysymisen ehto joten paskat siitä Ranska-Meksiko matsista.

~~~~~~~~~~~~

Tuo tuosta. Olin siis antanut itselleni luvan asettua lavitsalle pitkäkseni oikaisemaan ruotoani pitkän puhteeni päätteeksi. Kieriskelin hieman yliväsyneenä Fjäll Räveneissäni kun kuulin tämän vuoden ensimmäisen ininän.  Kuin suoraan Manalasta. 
Siitä se ääni itseasiassa johtuukin, Belsebuubin viulunsoitosta Tuonelan virran kivillä. Aina uutta asiakasta odotellessaan se sitä vinguttaa. (Sisäpiirin tietoa)
Antoi sitten piruillessaan saman äänen myös tälle toiselle pirun keksinnölleen - hyttyselle.

Ihmisillä, jotka väittävät, etteivät anna pikkuasioiden häiritä itseään, ei ole koskaan ollut hyttysiä makuuhuoneessaan.

~~~~~~~~~~~~

Aina kaukaisimpaan pohjoiseen saakka on kantautunut tältä kesältä tietoja ja puheita siitä että hyttysiä, huttusia, itikoita ja sääskiä olisi nyt ihan vaivaksi saakka Lannanmaan suurilla lakeuksilla ja  humisevilla hongikoilla, aina kasvu- sekä liikekeskuksia että maalikyliä myöten.

Kovasti suurta ääntä media on moisesta pikkuasiasta jaksanut pitää ja kovin ovat inimiset olleet vaivautuneita tästä harmista. On innostuneesti jaksettu pitää ininää huttusista kun surisevat hirvikärpäset ovat vielä lomalla.

Osin ymmärrettävääkin. Itikointi kun on sellainen vitsaus, ettei sitä juurikaan hoideta VISA-kortilla, ei uudella velalla velanpäälle tai muulla nykyajan konstilla jolla enimmät ongelmat ensimmäisenä ehätetään ratkaisemaan elikkä sähköllä.

Suon toki itikat muitta mutkitta lannanmaalaisille, kadetta lain tuntematta, onhan heillä muutenkin paremmat olosuhteet; kivetyt kadut ja tiet, harmaat kiviset seinät ja sillat, marketit sekä valmisruoka, paremmat liksat.

Ja naapuritkin liki - seinän takana. Ei 20 km päässä jossain hemmetin jängän takana jonne ei ole edes tietä, pelkkä kinttupolku vain.
Kyllä minusta lannanmaalaiset ovat itikkansa rehellisesti ansainneet. Vilpittömästi. Ei sen kahta puhetta. Vailla kateen häivääkään. Valitettavasti.

Häälä Ultima Thulessa ja se liepeillä met olemma puutteeseen tottunhet kovinki monelta osin, joten se ettei häällä tänäkhän kesänä ole ollut juurikaan huttusia, ei meitä lannista killa. Met sinnittelemä kesän yli siinä missä ennenki, poronlihan, willikalan ja puikulapottuin kera.
Met olema hiljaisia oman hiljaisuutemme sylissä.

Myönnettävä on seki jotta joskus kyllä vihlaisee, huljauttaa omituisesti mahassa kun näkkee mitä ihania herkullisia valmisruokia lannan marketit ovat pullollaan.
Met jouvuma tyytymhän silmän ruokhan kurisevine mahoinemme.

Dixi, et animam levavi.Oh-show-tah hoi-ne-ne

Useimmat toimittajat pitävät totuutta kalleimpana aarteenaan, ja siksipä he käyttävät sitä pihistellen.!

7 kommenttia:

 1. Mie vaihan vaikka heti valmisruuat ja naapurit ja visa-kortit hyttysettömyyteen! :) Kesä on tähän mennessä ollut ihanan vilpoisa, mutta ei siitä voi nauttia ku tuulella, muuten syyään elävältä.
  Paljon muuta hyvää ei lannan maassa olekaan, ku se, että sääskiä ja mäkäräisiä on vähemmän...

  VastaaPoista
 2. Sannalle:
  ...että sääskiä ja mäkäräisiä on vähemmän... Kuin missä?
  Meillä ei ole häälä vielä lainkhan.

  VastaaPoista
 3. Älä huoli, veikkonen. Kun tulen kalaan sinnepäin heinäkuun lopulla niin voin jättää kotapolkusi maantien puoleiseen päähän ison laatikollisen lannanmaan einesparatiisien parasta antia elikkäs jalostajan pizzoja, ne voit sitten vähissä erin kuljettaa asentopaikoillesi ja kärventää nuotiolla kuvitellen sitä mikroksi.

  VastaaPoista
 4. Eipä ole inissyt täällä keskisessäkään kovin, ainakaan kivikylässä. Ja meksiko siis voitti;D

  VastaaPoista
 5. Demetriukselle:
  Itsestäni johtuvista syistä en ole vielä koskaan maistanut taskuvarkaiden einestä. En teollista, en kotona tehtyä. Pitäydyn vain kotomaisessa perinneruuassa. Se on kaikille parhaaksi.
  Mutta kiitos tarjouksesta; heinäkuun lopulla olemma kotosalla aika hyvin ja E4-tieltä kota suorastaan näkyy joten polkukaan ei ole kovin pitkä. Tervetuloa siis nokipannukohvelle. Ainakin. Ehken keksimmä muutakin naposteltavaa. Vaikkapa savustettuja poronpotkia.

  Jolkottelevalle suvelle:
  Tyhjääkö ne valittanee sitten. Ja Meksiko.

  VastaaPoista
 6. No vähemmän ku kotipitäjässä... siellä pohojosemmasa. Mutta mäkärät - sillonku niitä on - on täälläki isompia ku pohjoisessa, vähän niinku kaikki muukin on. Sattuu olemaan se vaadittava virtaava vesikin lähellä noiden lähteiden takia...

  VastaaPoista
 7. Sannalle:
  Aivan, nyt käsitän ajatuksesi.

  VastaaPoista

Tällä sivustolla joka päivä mieli-, kieli- ja valokuvia  
Kulttuurista; runsaasti vähemmän Sivistyksestä...
satoi eli paistoi. Jo vuodesta 2006.
Trew. Harmaasusi