JUOKSEVAA HOPEAA
Kerrassa onnekas tapaus.
Olo nyt jo tyyni ja rento.
Kaikki lopulta minun syyni, muille siis suotakoon vapaus.
On pehmeä, perin arkinen, kehkeä tihkusadepäivä,
sellainen läpeensä eheä.
Juhlaa siinä vain hento häivä, mitätön ripaus,
en sitä vähääkään tuhlaa vaan soudan,
sade nääs uhkaa.
Seestyvän päivän eestä väistyy äkin harmaja pilvi
kun tulee ilmi ja äkkään;
sadin juoksevaa hopeaa täynnä.
Ja siitettä tihuuttaa.
On toimittava nopeaan etteivät jäädy
ja mierojen suihin hopeiset päädy.
Innolla soudan, viuhdon ja riuhdon,
rantaan huudan, airoista kiskon,
vettä köliltä viskon kun vihmoo.
Lasit huurussa puuhaan poukaman suuntaan.
Vihdoin karautan pehmeään santaan notkuvin tuhdoin.
Onnesta halkean, viritän valkean
ja kuluu vain tuokio, ahteella räiskyy nuotio.
Kana musta porisee lieskojen yllä.
Kerrassa onnekas tapaus.
Olo nyt jo tyyni ja rento.
Kaikki lopulta minun syyni, muille siis suotakoon vapaus.
On pehmeä, perin arkinen, kehkeä tihkusadepäivä,
sellainen läpeensä eheä.
Juhlaa siinä vain hento häivä, mitätön ripaus,
en sitä vähääkään tuhlaa vaan soudan,
sade nääs uhkaa.
Seestyvän päivän eestä väistyy äkin harmaja pilvi
kun tulee ilmi ja äkkään;
sadin juoksevaa hopeaa täynnä.
Ja siitettä tihuuttaa.
On toimittava nopeaan etteivät jäädy
ja mierojen suihin hopeiset päädy.
Innolla soudan, viuhdon ja riuhdon,
rantaan huudan, airoista kiskon,
vettä köliltä viskon kun vihmoo.
Lasit huurussa puuhaan poukaman suuntaan.
Vihdoin karautan pehmeään santaan notkuvin tuhdoin.
Onnesta halkean, viritän valkean
ja kuluu vain tuokio, ahteella räiskyy nuotio.
Kana musta porisee lieskojen yllä.
Oh-show-tah hoi-ne
Kyllähän tuossa melkoista haipakkaa ja hyistä vihmontaa oli.
VastaaPoistaOuh, vastapyydettyjä silakoita, nokipannukaffen kera. Pitääkin suunnata ensi viikolla torille, njam.
VastaaPoistaAivot kohmeessa, ihmettelin kovin kuinka hopeakyljet muuttuivat ukkometsoksi mutta Anskun kommentti selvitti asian.
VastaaPoistaPehmyt piirrolle:
VastaaPoistaKyllä ilma oli ikävä ja saalis mukava.
Anskulle:
Nooh - silakka-apajille on täältä matkaa n. 500km. Mutta reeskaa on kyllä liki ja muikkuakin.
Demetriukselle:
Ei ole mennyt vielä pahaksi sitten. Toivoa on.
Jaaha, silakoiksi minä nuo katsoin, etelän ihmisen silmilläni. Mutta mitä ihmettä on reeska? Rieskan tiedän, mutta reeska ei sano yhtään mitään.
VastaaPoistaMuikkua olen syönyt, ja yhtä hyvää on, kuin silakkakin :) Paitsi tönkkösuolattuna, uh.
Anskulle:
VastaaPoistaNo saattaa sitä erehtyä, olipa etelässä tahi pohjoisessa.
Reeska on kääpiöitynyt siika, yleensä ihan tavallinen vaellussiika.
Lohi on tönkkösuolattuna oiwallista.
No siinä tapauksessa reeska olisi varmasti lempikalaani. Siika on todella hyvän makuista, täällä sitä vaan aika harvakseltaan verkkoon osuu.
VastaaPoistaTönkkösuolattu lohi on vielä kokematta :)
Anskulle:
VastaaPoistaNo on-on. Enpä osaa sanoa onko kääpiöitynyttä siikaa muualla kuin Lapin järvissä.
Reeska on todella hyvän makuista, n. 20cm pituista. Parhaillaan savuun pökerrettynä tai paistettuna ruisjauhokuoressa.
Hämmästytä kanssaeläjät!
Osta kokeeksi pala norski-filettä, pienikin pala aluksi riittää.
Tasottele karkeasta merisuolasta kuppiin n. 1cm alusta ja sitten se pala nahkapuoli ylöspäin.
Päälle samanvahvuinen kerros merisuolaa, tasoittelet sileäksi ja sitten jääkaappiin 3 päiväksi muovipussissa tai kansi päällä.
Pitäs mennä ihan kovaksi.
Tarjoilu: Ohuen ohuita läpinäkyviä siivuja voilla voidellulla ruisleivällä. Koristeena keitettyä munaa siivuina tai lohkoina.
Kävin googlaamassa, ja sen mukaan reeska on todellakin vain Lapin ihmeitä. Me etelän olijat saamme moisesta vain haaveilla.
VastaaPoistaTönkkösuolattua lohta kokeilen oikein mielelläni! Kiitos reseptistä. Tulen sitten loppuviikosta kertomaan, miltä maistui :)
Anskulle:
VastaaPoista- Reeska on maukas kala, tosin tosi kalamiehethän etsivät vain sitä suurta. Aina ja ikuisesti.
- Muista ohuen ohuet siivut - vaikkei se kovin suolaista olekkaan. Suolahan vaan imaisee lihasnesteen pois ja siitä tulee kovaa kuin puu.
No nyt on tönkkösuolattu lohi nautittu. Ja kyllä, nautinto oli. Ohjeen mukaan, läpikuultavina siivuina voin, ja kunnon ruisleivän kera, NJAM!
VastaaPoistaOlipa yllättävää nähdä, miten nesteet todella tulevat kalasta ulos noin. Lautasella oli kolmen päivän jälkeen kasa litimärkää suolaa!
Vain "kalamiehet" etsivät sitä suurta. Ottavat valokuvan ja heittävät pois. Oikeat kalamiehet kalastavat syödäkseen ja nautiskelevat paremman makuisista, pienistä kaloista.
Anskulle:
VastaaPoistaSe on ykkösluokan hyvin säilyvä herkku.
Hieno juttu, ehkenpä teet vielä toistekkin.
Oletko lukassut nämä ruoka-jutut:
http://www.harmaasusi.com/hukkakokkaa.html